Obserwatorzy

środa, 9 stycznia 2013

Muffinki piernikowe

Moje ulubione i nie tylko moje ... przepis pochodzi ze strony Moje wypieki cytuję go w całości bo robiąc te muffiinki niczego nie zmieniam - idealnych przepisów się nie zmienia :)) czasem gdy nie mam maślanki daję samo mleko w ilości 1 szklanki i to jest jedyna zmiana. POLECAM z czystym sumieniem gdyż są przepyszne zwłaszcza jeśli ktoś, tak jak ja, uwielbia przyprawę korzenną...



Składniki na 10-12 muffinek:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki ciemnego brązowego cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
50 ml oleju
pół szklanki maślanki
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu
1 jajko
100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)


W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać  ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

A tak wyglądają moje muffinki 


1 komentarz:

  1. mmm, ale apetycznie wyglądają:) Aż mnie wzięła ochota na coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkim bardzo dziękuję za pozostawione słowo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...